Vít Bárta představuje na svých stránkách naše nově přetransformované sdružení

08.08.2012 23:15

vitbarta.cz/denik-vita-barty/310-svetlana-glaserova-predstavuje-obcanske-sdruzeni-spolecna-obrana.htm#.UCLWBaDd5ol

Světlana Glaserová představuje občanské sdružení Společná obrana

08.08.2012
Světlana Glaserová představuje občanské sdružení Společná obrana

Toto sdružení vzniklo sloučením tří občanských sdružení a to původního o.s. Společná obrana s předsedou Mgr.Davidem Ondrejkovičem, o.s. Antibezreklamky s předsedou Matějem Loudou a o.s. Stop trestuhodným obchodním praktikám-STOP, které jsem založila já před dvěma lety na pomoc klientům poškozeným společností PROLUX Consulting Int.s.r.o. 

Všechna tato tři sdružení vznikla původně nezávisle na sobě, jako jakási spontánní domobrana před podvodnými obchodními praktikami různých podnikatelských subjektů.

Za všechny mohu jmenovat již zmiňovaný PROLUX, dále kupříkladu EO Servis s.r.o. a Bezreklamky s.r.o.  Se kterými má naše nynější sdružení nejbohatší zkušenosti.

Nemám ve zvyku se chválit, ale zcela objektivně - výsledky, kterých tato tři původní sdružení za dobu své činnosti dosáhla v oblasti právního poradenství a pomoci občanům v jejich  soudních sporech, předčí v lecčems i výsledky státem mocně dotovaných občanských sdružení. 

A nyní pár slov k projektu 4P, který zde startujeme společně s panem Vítem Bártou.

Ráda bych uvedla na pravou míru odpověď na otázku, kterou nadhodil při mém rozhovoru pro ČT pan Martin Veselovský a to zda je na místě snímat z občanů  zodpovědnost za jejich neuvážené podepsání nějaké nevýhodné smlouvy.

Podle našeho názoru nejde o snímání zodpovědnosti! - Lidem, kteří spadli do pasti podvodníků se prostě pomáhat má a musí.

Je velmi neetické, až nelidské bagatelizovatproblém těchto lidí na problém těch co nečtou  a odbývat je s tím, že za blbost se platí. Je to v podstatě stejné, jako kdybychom tvrdili že za ukradení peněženky kapsářem nese vinu cestující, který si nepřečetl ceduli pozor kapsáři!

Tímto ovšem nechci nijak snižovat důležitost prevence, kterou chceme provádět jednak formou přednášek, ale třeba i atraktivnější formou osvětových divadelních představení doplněných diskusí.

Toto jsou první 2P našeho projektu. Tedy Pomoc a Prevence.

My však chceme jít dále, dokud totiž budou v naší zemi zákony a zejména jejich vymahatelnost nastaveny příznivěji vůči nepoctivým podnikavcům, než vůči jejich obětem, nebude možné náš stát nazývat právním státem!

Jako jedno z prvních témat, které nám nyní hodně leží na srdci, bych ráda uvedla  nepoužitelnost  institutu Určovací žaloby, respektive skutečnost, že před Určovací žalobou má vždy přednost Žaloba na plnění.

V praxi to  znamená, že oběť podvodu, která v omylu podepsala nevýhodnou smlouvu nemá  možnost aktivně se bránit podáním žaloby na určení neplatnosti smlouvy nastavené prokazatelně v rozporu se zákonem a musí jen trpně čekat, kdy a zda vůbec  bude zažalována Žalobou na plnění, tedy žalobou, kterou si podvodník neoprávněně nárokuje úhradu nějaké finanční částky a pak teprve může poškozený občan zahájit obranu.

Již z psychologického hlediska, je pro oběti podvodů tento stav velmi deprimující a demotivující. Člověk se takto pocitově dostává do kůže ovce čekající na porážku. 

Dokud se nám ovšem nepodaří prosadit námi navrhované změny v zákonech, chtěli bychom prozatím aspoň ukazovat podvedeným lidem cestu.

Rádi bychom, aby se co nejvíce rozšířilo obecné povědomí o tom, že s využitím námi vyzkoušených postupů se proti nekalým praktikám úspěšně bránit lze a že není nijak zvlášť složité se zcela ubránit samozřejmě při dodržení určitých námi vypracovaných postupů, zároveň ovšem s vynaložením zcela minimálních nákladů.

Neboť nutno podotknout, že právě soudní výlohy bývají často pro oběti tím zásadním momentem, který rozhodne o tom, že strpí porážku a raději zaplatí požadovaný obnos, než aby riskovali, že prosoudí mnohem více.

Díky podpoře, kterou se nám rozhodl poskytovat JUDr. Vít Bárta věřím tomu, že mnoho lidí v této zemi najde nyní u našeho sdružení nejen návod, ale i odvahu se podvodníkům aktivně a legitimně postavit. 

To bychom tedy měli P3.  – tedy Prosazování zákonů

A zbývá nám P čtvrté a to Potrestání podvodníků.  Nechci Vás zde unavovat dlouhým rozborem neutěšené situace Policie ČR a  Státních zastupitelstev. To jistě všichni znáte.

Že je v naší zemi těžké domoci se potrestání viníků, rovněž všichni víme. Tyto překážky ovšem neznamenají, že bychom se měli vzdát a složit ruce do klína. Ono si ZLO všeobecně vždy najde nějaké cesty, aby se projevilo.

To ovšem neznamená, že by se ZLO tím pádem mělo přestat likvidovat.