Nově dopadený policista a jeho bývalí kolegové, kteří již svlékli uniformu, díky svému postavení podle podezření Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a inspekce několik let pomáhali brněnským podnikatelům při zametání jejich prohřešků proti zákonu.

Jiní se naopak stali obětí jejich vydírání, když proti nim tito policisté vedli údajně bezdůvodné vyšetřování. Za to měli inkasovat peníze.

„Svou organizovaností, složitostí, náročností i počtem kauz bych to srovnal minimálně s Berdychovým gangem,“ připustil ve středu pro Právo ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

V podobném duchu hovořil i šéf policejní inspekce Dušan Brunclík. „Nevylučuji, že se k takovému rozsahu ještě dostaneme. Šlo každopádně o velmi organizovanou skupinu,“ řekl Brunclík.

Oficiálně policie i inspekce k případu odmítá uvolnit informace s tím, že je zveřejní na tiskové konferenci nejdříve na konci týdne.

Všech šest zadržených, mezi nimiž je bývalý vysoce postavený důstojník inspekce Rudolf Setvák, který v současnosti pracuje jako zástupce ředitele odboru Brno-venkov, tři bývalí policisté a dva civilisté, již byli obviněni. Je mezi nimi i Eduard Slanina, bývalý policista, který pracuje ve vedoucí funkci na finančním úřadě.

Šestice je stíhaná za zneužití pravomoci úřední osoby, vydírání, přijetí úplatku a za trestnou činnost spáchanou v rámci organizované skupiny. Nikdo z nich nebyl podle zjištění Práva propuštěn, na všechny policie navrhuje uvalit vazbu.

„Je zdokumentováno několik let zpátky a jde o řadu kauz souvisejících s hospodářskou trestnou činností,“ poznamenal dobře informovaný zdroj Práva.

„Jde o historicky delší záležitost, která v nějakém období skončila,“ dodal k tomu pro Právo policejní prezident Petr Lessy.

Poprava expolicisty

Policie se domnívá, že členem organizované skupiny byl i policista Milan Tofl, kterého dosud neznámý vrah loni v červnu doslova popravil dávkou ze samopalu před jeho domem v Brně-Žebětíně. Jeho vražda však prý s činností gangu nemusí souviset.

„Nynější zátah se nedělal v souvislosti s touto vraždou. Je to na ni navázané v tom smyslu, že zastřelený expolicista byl jedním z členů té organizované skupiny,“ dodal zdroj Práva.

Ještě během svého působení u policie Tofl pracoval na kauze ústeckého konkurzního správce Jiřího Berky, který byl spolu s dalšími lidmi nepravomocně odsouzený za zločinné spolčení. Jeho skupina podle obžaloby vedla podezřelé konkurzy a majetek firem před bankrotem pak prodávala pod cenou.

Po odchodu od policie Tofl začal podnikat. Jeho rejstřík byl široký – od půjčování peněz až po reklamu, pronájem bytů a domů či pořádání školení. Také se nechal zaměstnat konkurzní správkyní zkrachovalé Zbrojovky Brno Ilonou Strmiskovou. Ženou, která byla později odsouzená na tři roky a čtyři měsíce vězení za to, že z majetku zbrojovky už v roce 2003 zpronevěřila přes dva milióny korun.

Údajně měl shromažďovat podklady pro trestní oznámení na bývalé vedení společnosti. Ještě před odsouzením Strmiskové se však podle nepotvrzených zpráv tato dvojice pracovně nerozešla v dobrém. První konkurz na zbrojovku přitom vyhlásil soudce Berka.

Svědectví odsouzené klíčem?

Strmisková si už odseděla půlku trestu a před několika týdny byla podmínečně propuštěna na svobodu. Podle České televize právě její svědectví rozpoutalo úterní razii policie a inspekce v budově brněnské policie, která včera pokračovala domovními prohlídkami. Spekuluje se o tom, že ji někteří bývalí či současní policisté vydírali a chtěli po ní deset miliónů korun.

Policie prý má ale k dispozici i svědectví dalších lidí, kteří se začali hlásit po Toflově vraždě, někteří z nich jsou ve vězení. Předpokládá se, že další vlna zatýkání ještě bude následovat.

„Zadržení rozhodně nebylo bleskem z čistého nebe. Věděl jsem, že se jisté úkony ve věci připravují,“ řekl ve středu jihomoravský policejní ředitel Tomáš Kužel. Podle něj jde o zásah, který je součástí očistného procesu u policie.

V krátké době je to přitom už o třetí rozsáhlý případ, kdy inspekce podezírá větší skupinu současných nebo bývalých policistů z překročení zákona.

Vedle prověřování aktivit dnes už zrušeného brněnského týmu Delta, který byl podezírán z přílišné agresivity vůči příslušníkům etnických menšin, inspekce minulý týden pozatýkala 17 policistů převážně z Prahy, kteří se posledních deset let nechávali najímat filmařskou společností a za peníze a bez povolení odkláněli dopravu či lustrovali řidiče parkující na místě natáčení.

O systémové selhání nadřízených či kontrolních mechanismů uvnitř policie ve středu Lessy nechtěl hovořit.

„V případě brněnského týmu Delta probíhá nyní kontrola, zda šlo o selhání kontrolních mechanismů, u policistů spolupracujících s filmaři právě kontrolní mechanismy jejich počínání odhalily. A co se týká čerstvé kauzy v Brně, tam se o kontrole budeme teprve bavit, protože o ní mám zatím jen částečné informace,“ konstatoval Lessy.