Banky ruší rozhodčí doložky

16.11.2010 12:09

aktualizováno: 10. 11. 2010 21:25

Raiffeisen Bank Raiffeisen Bank

Praha – Banky a spořitelny začínají rušit rozhodčí doložky, tedy ty části smluv, podle nichž se spory s klientem nedostanou před soud, ale vyřeší je najatý rozhodce. Reagují tak na rozsudek z Ostravy, který potvrdil, že třeba žadatel o úvěr byl v postavení podřízeného a pokud chtěl peníze dostat, musel s nevýhodnou podmínkou souhlasit. Podle verdiktu je takový postup nepřijatelný.

Video: Reportáž Lukáše Dolanského

0

Česká televize už odvysílala nejeden příběh, kdy rozhodčí doložka někomu výrazně zkomplikovala život. Třeba jako v případě pana Josefa Kocourka. Nejdříve vypověděl životní pojistku, až pak zjistil, že má pojišťovně doplatit penále třicet tisíc. O pokutě rozhodl tehdy bez jeho vědomí právě rozhodce. Podobných případů by teď mělo ale ubývat. Banky totiž od této praxe upouštějí.

"Rozhodčí doložky jsme jak u spotřebitelských úvěrů, tak u hypoték zrušili," uvedl mluvčí Raiffeisen Bank Tomáš Kofroň. Od prvního listopadu se nově přidává také Komerční banka.

Rušení doložek nastartovala letošní rozhodnutí ostravského soudu ve sporu s firmou Profi Credit. Soud rozhodl, že podnikatelé nesmí zneužívat svoje silnější postavení. Soudce tehdy verdikt zdůvodnil tím, že lidé jsou v nevýhodě, protože jim firmy neumožňují ze smluv rozhodčí doložky odstranit. "Pro klienty to znamená úplně jednoduchou cestu, že jejich spor s bankou, s tím věřitelem bude vždy řešen u spravedlivého soudu," vysvětlil Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

To, že s rozhodčími doložkami skoncovaly velké banky je podle Hůleho jen první krok. Celkovým úspěchem bude, až se k nim přidají také firmy poskytující spotřebitelské úvěry.