Zločineckou firmu bude možné rozpustit, koalice na to Johnovi kývla

04.12.2010 08:55

ZDROJ:https://zpravy.idnes.cz/zlocineckou-firmu-bude-mozne-rozpustit-koalice-na-to-johnovi-kyvla-11d-/domaci.asp?c=A101124_171020_domaci_kop

24. listopadu 2010  17:10
Firmu, která se podílí na trestné činnosti, budou moci soudy potrestat. Ministr vnitra Radek John na jednání špiček vládní koalice přesvědčil ODS, aby kývla na zavedení trestní odpovědnosti právnických osob, s čímž dosud nesouhlasila. "Soud bude moci dát firmě pokutu nebo ji rozpustit," řekl iDNES.cz premiér Petr Nečas. 
Ministr vnitra Radek John prosadil na jednání špiček koalice, aby byla zavedena trestní odpovědnost firem.   foto: Jan Zátorský, MF DNES

Na jednání lídrů vládní koalice o protikorupčních opatřeních a o přímé volbě prezidenta trvaly Věci veřejné. A pro jejich ministra vnitra Johna skončilo jednání úspěchem. "Návrh na zavedení trestní odpovědnosti právnických firem bude vláda schvalovat v prosinci," řekl Johnův mluvčí Pavel Novák.

Právě možnost finančně trestat, či přímo rozpustit firmu byla jednou z nejspornějších věcí ve strategii protikorupčních opatření do roku 2012. Zatímco TOP 09 a Věci veřejné se k trestní odpovědnosti právnických osob hlásily, ODS měla výhrady.

"Musíme to schválit. Na nutnost přijetí tohoto opatření nás upozornila i OECD," řekl iDNES.cz po koaličním jednání šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. ODS nakonec přesvědčilo, že by Česká republika neměla být na nějakém "černém seznamu" zemí, které se zavedení této věci vyhýbají. Ve většině vyspělých zemích už trestněprávní odpovědnost právnických osob existuje.

"Nestojíme o to být na nějakých černých listinách OECD," řekl iDNES.cz premiér a předseda ODS Petr Nečas. Šéf poslanců občanských demokratů Petr Tluchoř dodal, že záležet ještě bude na konkrétní podobě návrhu, za jakých podmínek bude možné dát firmě pokutu nebo ji v krajním případě rozpustit.

Kam dál?