Vládní koalice bude řešit tresty pro firmy

20.09.2010 08:10

https://www.rozhlas.cz/zpravy/domaci/_zprava/760915

Vládní koalice bude řešit tresty pro firmy

Jiří Pospíšil hodlá trestní odpovědnost firem řešit s Radkem Johnem.
- Autor:Tomáš 
Adamec
Jiří Pospíšil hodlá trestní odpovědnost firem řešit s Radkem Johnem.
Autor: Tomáš  Adamec

Jak by se měly v budoucnu trestat nepoctivé firmy, bude řešit vládní koalice. Je to totiž jeden z úkolů, který si ODS, TOP 09 a Věci veřejné určily v koaliční smlouvě. Návrh na zavedení trestní odpovědnosti právnických osob chtěla zavést už bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Nestihla ho ale před volbami kompletně dotáhnout.

Podle návrhu by před soudem nemusel stát jen konkrétní zaměstnanec společnosti, ale i celá firma. Teď se nicméně debata rozbíhá nanovo.

Současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se domnívá, že bude nutné nejprve vyřešit, zda je nutné delikty firem řešit trestní nebo správní cestou. Sám je k soudnímu řešení zdrženlivý.

„Zcela takovouto právní úpravu nevylučuji, ale musí být napsaná tak, aby nezpůsobovala absurdní situace. Například vláda sociální demokracie kdysi navrhovala trestní odpovědnost právnických osob, a to takovou formou, že právnická osoba mohla například způsobit trestný čin znásilnění. To je samozřejmě nesmysl, takže se musíme bavit o konkrétní podobě,“ uvedl Jiří Pospíšil.

Jednoznačným zastáncem řešením postihl pro firmy správní cestou je předseda obvodního soudu pro Prahu 1 Libor Vávra.

„Je potřeba si uvědomit, že pokud jde o sankci jako takovou, tak už dneska správní právo disponuje velmi tvrdými sankcemi, leckdy tvrdšími než trestní právo. Trestní řízení je nastaveno na ochranu fyzických osob, zatímco ve chvíli, kdy se vede řízení proti firmě, tak je evidentní že ji zastupují advokáti. A systém procesu se víc blíží právě správnímu řízení,“ podotkl Vávra.

Trestní nebo správní cesta

Ministr Pospíšil také dodal, že předpokládá vedení debaty s ministrem vnitra Radkem Johnem o tom, zda právní či trestní odpovědnost právnických osob bude navrhovat ministerstvo spravedlnosti nebo ministerstvo vnitra.

„Jsme dohodnuti s panem Johnem, že se během čtrnácti dnů potkáme a věci, které spadají jak do působnosti ministerstva spravedlnosti, tak do působnosti ministerstva vnitra, si rozdělíme,“ dodal Jiří Pospíšil.

S myšlenkou souhlasí i sociální demokrat Jeroným Tejc. Lepší nezávislost rozhodování by podle něj spíš zajistila trestní odpovědnost, představit si ale dovede obě dvě možnosti.

„Myslím si, že by bylo dobré, aby i obchodní společnosti nesly, pokud získávají prospěch z nekalé činnosti nebo z trestné činnosti svých statutárních zástupců, také odpovědnost a mohly být postihovány. A aby bylo možné také postihnout společnost například zákazem činnosti v určité oblasti nebo nakonec v její likvidaci, pokud by byl prohřešek závažný,“ řekl Tejc.