Vláda projedná návrh zákona o rozhodčím řízení

15.05.2011 20:16

https://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/vlada-projedna-navrh-zakona-o-rozhodcim-rizeni

Publikováno 14.5.2011 17:58

Takzvané rozhodčí doložky by již v budoucnu neměly být součástí spotřebitelské smlouvy, bude je nutné sjednat samostatně. Předpokládá to novela o rozhodčím řízení, kterou bude projednvat vláda. Podle ministerstva spravedlnosti tak zákon lépe ochrání spotřebitele. Úřad zároveň navrhuje zpřísnit kvalifikační předpoklady pro rozhodce.

Takzvané rozhodčí doložky by již v budoucnu neměly být součástí spotřebitelské smlouvy, bude je nutné sjednat samostatně. Předpokládá to novela o rozhodčím řízení

Podle návrhu bude muset rozhodčí doložka obsahovat více informací než doposud. Bude nutné v ní například uvést, jakým způsobem se určí rozhodce, jak bude zahájeno rozhodčí řízení, jak vysoká bude odměna pro rozhodce či kde se bude řízení konat. Podnikatel bude zároveň povinen spotřebiteli s dostatečným předstihem před uzavřením doložky vysvětlit, jaké důsledky pro něj ze smlouvy plynou. Novela také umožní, aby rozhodčí řízení mohl přezkoumat soud.

Úřad dále navrhuje, aby strany mohly v doložce určit za rozhodce pouze takového člověka, který je uveden v seznamu ministerstva. Pro zápis bude nutné mít právnické vysokoškolské vzdělání a být bezúhonný. Ucházet se nebude moci člověk, který byl v posledních pěti letech ze seznamu vyškrtnut. K tématu rozhodčích doložek vydal nedávno sjednocující stanovisko Nejvyšší soud. Podle něj jsou neplatné takové smlouvy, které neobsahují určení případného rozhodce nebo přesný způsob jeho stanovení. Obcházejí totiž zákon.

Na zneužívání rozhodčích doložek například poskytovateli úvěrů dlouhodobě upozorňují spotřebitelské organizace. Současná právní úprava podle nich nebrání situacím a sporům, ve kterých je rozhodce napojen na úvěrovou společnost a rozhoduje neobjektivně a zaujatě v neprospěch spotřebitele. To podle nich nezměnil ani nový zákon o spotřebitelském úvěru, který platí od počátku letošního roku.