TOTO SNAD RADĚJI ANI NEČTĚTE!

04.07.2010 12:43
Spočítáno: 5 rozhodčích nálezů denně

PŘEVZATO Z :https://www.rozhodnene.cz/aktuality/100127-spocitano-5-rozhodcich-nalezu-denne

 

V úterních Lidových novinách předseda představenstva Společnosti pro rozhodčí řízení Tomáš Sokol uvedl, že ročně společnost řeší přibližně 30.000 sporů. Pro společnost přitom pracuje celkem 23 rozhodců.
 

Pokud bychom celkový počet rozhodčích nálezů rozpočítali na pracovní dny v roce, vychází, že jeden rozhodce denně řeší přibližně 5 sporů. Náklady na jednotlivé spory se v této společnosti liší a vycházejí z hodnoty předmětu sporu. V případě, že by průměrná výše poplatků byla 5.000 Kč, mohl by si jeden rozhodce vydělat až 25.000 Kč za pracovní den. Výdělky "svých" rozhodců však, dle vlastních slov, nezná ani Tomáš Sokol.

LN:
Sokolova Společnost pro rozhodčí řízení nabízí dvacet tři rozhodců včetně Sokola. Je mezi nimi například šéf Ústavu státu a práva Jan Bárta. Kolik smluv nabízí výběr z těchto rozhodců, Sokol neví, ročně tito rozhodci řeší zhruba třicet tisíc případů. Kolik rozhodci ročně vydělají, si Sokol netroufá odhadnout. „Nejsou to úplně malé peníze,“ říká. „Přece rozhodce jen kvůli tomu, že soudci mají nějaký názor, nevyhodím na dlažbu.“