Soudce dal šanci zadluženým

22.07.2010 22:54
21. července 2010
 

Rozhodčí doložky, používané bankami i lichváři, jsou nezákonné. Lidé mají právo na spravedlivý proces, rozhodl soud

OSTRAVA/PRAHA Je to praxe jako z hororu. Opozdíte se se splácením spotřebitelské půjčky či hypotéky a přijde vám přípis o zaplacení horentního úroku ve výši 400 procent, proti kterému není odvolání. Napíše ho člověk najatý vaší bankou či firmou, která vám půjčila peníze. Jmenuje se rozhodce a rozhodne neveřejně, písemně a neodvolatelně. Může tak učinit proto, že ve smlouvě o úvěru banka používá takzvanou rozhodčí doložku. Ve sporu mezi společností Profi Credit a její klientkou však soudce ostravského krajského soudu Rostislav Krhut rozhodl o tom, že používání takové doložky je nezákonné. „Podnikatel nesmí zneužívat své silnější postavení – dané logicky tím, že spotřebitel není fakticky schopen prosadit jakékoliv změny formulářových smluvních podmínek,“ uvedl soudce Krhut.

Soudce sice rozhodoval jen o sporu firmy a její zákaznice, jeho rozhodnutí však může mít přelomový dopad na celý trh. Pokud jeho rozsudek potvrdí i vrchní soud, může se stát precedentem pro řešení všech podobných sporů. Rozhodčí doložku mají ve smlouvě o spotřebitelském úvěru či hypotéce uzavřenou desítky tisíc lidí, často však o tom, že spor s bankou či úvěrovou firmou nemohou řešit u soudu, ani nevědí. Některé banky se rozhodnutím ostravského soudce už řídí a s používáním rozhodčích doložek končí, naopak úvěrové firmy i lichváři zavedenou praxi opustit nehodlají.

Na rozhodnutí ostravského soudce, se kterým Profi Credit nesouhlasí a proti němuž se odvolal k olomouckému vrchnímu soudu, již reagovala například Raiffeisenbank. Ta má se svými klienty uzavřených přibližně 20 tisíc rozhodčích doložek u smluv na hypotéky. „I s ohledem na zmíněný soudní precedent uvažujeme o zrušení rozhodčích doložek,“ řekl mluvčí banky Tomáš Kofroň. Podle něj banka tuto možnost využívala především proto, že řešení sporu tímto způsobem bylo pro banku výrazně jednodušší. Všechny spory se vyřizovaly na jednom místě, které vybrala samotná banka, a ne v místech trvalého bydliště klientů. Navíc rozhodci rozhodovali rychleji než soudy. Od využívání doložky ustupuje i GE Money Bank – další z bank zaměřených na poskytování úvěrů masové klientele. „V některých smlouvách rozhodčí doložky ještě máme, ale už je nevyužíváme. Naší snahou je postupně je eliminovat,“ uvedla Dvořáčková. Česká spořitelna, největší česká retailová banka, doložky nevyužívá.

Společnosti poskytující spotřebitelské úvěry na podobném principu jako Profi Credit se však užívání doložek nevzdávají. Tvrdí, že rozhodčí řízení je rychlejší než soudy a že je to obrana proti nesplácení úvěrů. „V případě Profi Creditu šlo jen o jeden konkrétní příklad. My s rušením rozhodčích doložek nepočítáme, pokud se nezmění legislativa,“ řekla LN Eva Řimnáčová ze společnosti Home Credit. „Český právní řád tyto doložky nezakazuje,“ argumentuje Martin Malý z Cetelemu s tím, že v rámci České leasingové a finanční asociace firma podepsala kodex etického chování a že klienty nepoškozuje. „Nechceme od klientů nic, co bychom jim předtím nepůjčili,“ dodává.

Více čtěte na straně 16

***

ROZHODNUTÍ SOUDCE KRHUTA

Podnikatel podle rozhodnutí soudce nesmí zneužívat své silnější postavení. Spotřebitel totiž není fakticky schopen prosadit jakékoliv změny formulářových smluvních podmínek.

VLADIMÍR PISKÁČEK KAMILA JUŠKOVÁ