Bárta: Jak PROLUX podvádí lidi? Díl 1.

10.08.2012 12:34

www.parlamentnilisty.cz/arena/politici-volicum/Barta-Jak-PROLUX-podvadi-lidi-Dil-1-242422

Firma PROLUX Consulting Int. s.r.o. zničila životy tisícům lidí po celé republice. Proti této firmě bojuje a poškozeným dlouhodobě pomáhá Světlana Glaserová, kterou jsem se rozhodl podpořit v projektu občanského sdružení Společná obrana. Ve spolupráci s ní Vám přináším první příběh občana podvedeného firmou PROLUX.

PODVEDENI PROLUXEM, PŘÍBĚH PRVNÍ

Pan Tesař se rozhodl na konci r. 2009 prodat svůj byt v Praze. Měl v úmyslu pořídit si malý domek a odstěhovat se svou ženou a malou dcerkou na venkov, to vše hlavně z úsporných důvodů.

Za účelem prodeje sám oslovil 2 realitní kanceláře REMAX a KKN, se kterými podepsal neexkluzivní smlouvy. Na základě inzerce těchto realitních kanceláří oslovila v lednu 2010 pana Tesaře operátorka společnosti PROLUX Consulting Int. s.r.o. a sdělila panu Tesařovi, že by měla zájem zastupovat ho při prodeji. Pan Tesař, zaskočen nabídkou, namítal, že má již smlouvy s jinými realitkami. Operátorka mu sdělila, že to není na závadu a že PROLUX je navíc schopen zajistit okamžitě zájemce ze své databáze. Na dohodnutou schůzku pak přišel makléř Daniel Bláha, který pana Tesaře jednak ujistil, že v žádném případě neusiluje o exkluzivní smlouvu, a navíc tvrdil, že dokonce již má konkrétního zájemce o podobnou nemovitost za cenu 2 560 000 Kč. Když pan Bláha pana Tesaře ujistil, že provizi určitě dostane jedině ta kancelář, která prodej skutečně zajistí, neměl pan Tesař o jeho slovech pochybnost a chuť prokousávat se spletí jakýchsi ustanovení a paragrafů, k jejichž prostudování by potřeboval nějaký čas. Pan Bláha navíc údajně velmi spěchal, a tak pan Tesař podepsal smlouvu o podpoře prodeje nemovitosti v dobré víře v pravdivost slov makléře, aniž by si ji přečetl.

Vzhledem k tomu, že oproti slibům nebyl panu Tesařovi ze strany PROLUXU žádný vážný zájemce doporučen, prodal tedy pan Tesař bez jakýchkoli obav začátkem března 2010 byt prostřednictvím realitní kanceláře KNN.

108 tisíc a následně 160. Pak exekuce. Taková byla cena za uzavření smlouvy s PROLUXem

Již 17. 3. 2010 přišla ovšem panu Tesařovi od PROLUXU faktura na částku 108 000,-Kč. Když pan Tesař odmítl tuto částku uhradit s tím, že mu bylo řečeno, že nepodepisuje exkluzivní smlouvu, podal na něho PROLUX žalobu k rozhodčímu soudu. O tom, že tento soud proběhl, se pan Tesař dozvěděl až se čtrnáctidenním zpožděním. Požadovaná částka tím narostla na 160 000,-Kč. Na základě rozhodčího nálezu pak byla panu Tesařovi nařízena exekuce. Tehdy se pan Tesař obrátil na naše sdružení. Sepsali jsme pro pana Tesaře odvolání proti nařízení exekuce a návrh na zrušení rozhodčího nálezu. Teprve po roce obdržel pan Tesař Usnesení Krajského soudu v Praze, že odvolání se ZAMÍTÁ.

Tesařovi, kteří chtěli stěhováním z Prahy na venkov vyřešit svoji svízelnou finanční situaci, se nyní ocitli na hranici možnosti přežití. Pan Tesař je po těžké operaci, bez možnosti získat zaměstnání a to málo, co se paní Tesařové podaří vydělat, jim sebere exekutor. Pan Tesař nicméně svůj boj nevzdává a naše sdružení je rozhodnuto jej podpořit, i kdyby měl případ skončit ve Štrasburku.